Svanhild

Galeasen «Svanhild» ble bygd som Hardanger-jakt på Nordvik i Surnadal på Nordmøre i 1889. Skuta gikk i fraktefart, hovedsakelig med fisk og salt mellom Kristiansund og Lofoten.

Som jakt hadde Svanhild en mast, og et mannskap på seks personer. Rundt 1925 ble Svanhild rigget om til galeas. Da ble seilene mindre og lettere å jobbe med, og man kunne nå seile båten med fem personer. På midten av 1930-tallet ble det installert motor i Svanhild og den store riggen ble fjernet. Svanhild fortsatte å gå i fraktefart langs kysten heilt til 1976. Da ble skuta kjøpt av privatpersoner i Kristiansund, og meningen var å rigge båten om til seilfartøy igjen. Dette prosjektet ble ikke fullført, og i 1983 ble Svanhild kjøpt av Oddbjørn Hovland og Berit Kjeldsberg. Etter et kort opphold i Haugesund fikk båten hjemmehavn i Florø, og i 1984 ble det dannet et andelslag med flere eiere fra kystbyen. To år med restaurering og rigging gav frukter, og i perioden 1985–1988 var Svanhild på en tre år lang jordomsegling. Etter hjemkomsten i 1988 gikk et par år med noen leieoppdrag, blant annet til København og til Vågsberget for filminnspilling av Knut Hamsuns «Landstrykere».

I 1995 ble Stiftelsen Svanhild opprettet og alle de gamle eierne overførte vederlagsfritt sine andeler til stiftelsen. Foreningen Svanhilds venner ble opprettet samtidig som stiftelsen, og har som mål å skape et aktivt miljø for bevaring og bruk av Svanhild. Venneforeningen står for aktiviteter, dugnader, møter og så videre. I perioden 1991 til 2001 har Svanhild gjennomgått en omfattende restaurering. Det meste av båten er skiftet ut og gjenoppbygd ved Hardanger Fartøyvernsenter i årene 1991-1997. Den nye riggen er laget i Florø. Det omfattende restaureringsarbeidet er i hovedsak finansiert av Riksantikvaren, men også med god støtte i form av løyvinger frå Fylkeskulturkontoret, Sparebanken Sogn og Fjordane og Flora kommune.

 

Namn Svanhild
Heimehamn Florø
Båttype Galeas
Lengde 76 fot/23,2 m
Bredde 6,4 m
Dybde 2,5-3 m
Maskin
Detroit Diesel 365hk
Båtbyggjar Konstruktør var Jon Børve og byggjar var Jo Sjøtrø. Bygd på Nordvik i Surnadal.
Eigar
Terje Antonio Piscop